Sacrale Neuromodulatie

Wat is sacrale neuromodulatie of -stimulatie?

Sacrale neuromodulatie is een therapie die binnen de urologie wordt toegepast bij aandrangincontinentie, overactieve blaas (OAB) en urineretentie (niet kunnen uitplassen). De sacrale neurostimulatie wordt vaak SNM-therapie of Interstim-therapie genoemd en wordt toegepast bij zowel mannen als vrouwen om weer controle te krijgen over de blaasspieren.

Hoe werkt SNM-therapie of Interstim-therapie?

Door het inplanten van een sacrale neurostimulator thv de bilregio wordt de bezenuwing van de blaas continu gestimuleerd. Plaatsing van de stimulator gebeurt in twee fases.

Allereerst wordt onder algemene narcose in daghospitaal een lead (draad) geplaatst thv de lage rug, welke naast de bezenuwing van de blaas wordt gelegd. Deze lead staat in verbinding met een uitwendige batterij.

Bij goede respons wordt in tweede tijd de definitieve batterij onder lokale anesthesie ingeplant. Werkingsduur van deze batterij bedraagt gemiddeld 7 jaar. Met deze techniek wordt gehoopt op minstens 50% beterschap in plasklachten.

Meer uitleg?

Wilt u meer uitleg over de mogelijkheden van sacrale neurostimulatie, dan u terecht op de raadpleging van Dr. Caroline Maes.

Nederlanders willen sacrale neurostimulator

In Nederland is er steeds meer vraag naar een sacrale neuromodulatie. Echter het aantal artsen met ervaring is beperkt en de wachttijden zijn lang. We mogen inmiddels zeer veel Nederlandse dames en heren verwelkomen in onze privépraktijk die is gevestigd onder de ‘rook’ van Antwerpen. Ter informatie: de kosten worden (deels) terugbetaald door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars.

sacrale neuromodulatie