Lichen Sclerosus

Wat is Lichen Sclerosus

Lichen sclerosus (betekent in het Latijn letterlijk “verharde plekken”) is een huidaandoening waarbij de zieke huid minder soepel en wittig van kleur wordt. De huid voelt tevens strak aan. Het is vrij zeldzaam en ontstaat in de meeste gevallen bij vrouwen tussen 45e en 60e jaar, maar het kan ook voorkomen bij volwassen mannen en bij kinderen.

De ziekte zit meestal in de schaamlippen en rond het plaskanaal bij de vrouw. Bij de man wordt het vastgesteld thv de eikel en plaskanaal, eveneens thv de binnenzijde van de voorhuid. De oorzaak van de ziekte is slecht gekend. We vermoeden hierbij een auto-immuun oorzaak. Dit betekent dat het lichaam bepaalde stoffen of cellen niet als lichaamseigen herkent en daar antistoffen tegen gaat maken. Antistoffen die anders bacteriën en virussen bestrijden, tasten daardoor bepaalde gezonde delen van de huid en de slijmvliezen aan.

Het is geen geslachtsziekte. Ook is het niet besmettelijk en niet erfelijk.

Symptomen Lichen Sclerosus

-Bij vrouwen

De vulva (het gebied rond de vagina-opening) wordt rood en gezwollen. Later voelt de afwijkende huid wat verhard aan (= sclerose). Ook andere delen van de vulva vertonen afwijkingen; zo kunnen de kleine schaamlippen langzaam verdwijnen of kan de toegang tot de vagina strak worden en versmallen. Deze afwijkingen gaan meestal gepaard met jeuk en pijn. Vrijen is pijnlijk. De aangedane huid is deels rood, deels glanzend, porcelein-wit. Er kunnen soms blaren en wondjes optreden. Donker gekleurde gebieden kunnen ook worden gezien.

-Bij mannen

Hierbij treden de karakteristieke afwijkingen op aan de eikel, de voorhuid en rondom de opening van de plasbuis. Door de chronische ontsteking kan de voorhuid vernauwen. Hierdoor kan deze niet meer over de eikel worden teruggeschoven. Er kunnen verhardingen ontstaan met wittige en bruine verkleuringen van het aangetaste gebied.

-Bij kinderen

Lichen kan een oorzaak zijn van een vernauwd voorhuid bij jongens. Vaak wordt dit vastgesteld indien de voorhuid bij geboorte soepel is en nadien toch gaat vernauwen.

Een klein deel van de patiënten met lichen sclerosus zijn meisjes vóór de puberteit.

Diagnose Lichen Sclerosus

Hoewel de diagnose in de meeste gevallen op het oog te stellen is, wordt toch vaak een huidbiopsie gedaan om de diagnose te bevestigen. Zeker bij lang bestaande afwijkingen of bij tekenen van kwaadaardige ontaarding (bijv. slecht genezende wondjes) wordt een biopsie genomen om de diagnose te bevestigen en om een eventuele huidkanker uit te sluiten.

Behandelingen van Lichen Sclerosus

Het gebruik van zalven: zalven kunnen worden aangebracht thv de aangetaste zones. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van corticosteroïden. Deze zalven worden bij start dagelijks aangebracht, waarna nadien een onderhoudsfrequentie wordt gezocht, voldoende om de klachten onder controle te houden. Corticosteroïden kunnen de huid dunner en brozer maken. Daarom wordt het gebruik ervan liefst in frequentie zo sterk mogelijk beperkt. Aacifemine crème is een andere mogelijkheid thv de vaginale regio. Dit is dan een hormonale zalf.

Opereren: bij aantasting van de voorhuid kan deze worden verwijderd met uitvoeren van een besnijdenis. Hierbij dient dan het binnenblad te worden verwijderd, daar alhier lichen voorkomt. Indien lichen zorgt voor een vernauwing van het plaskanaal bij man of vrouw, kan dit met een operatie worden verbreed.

PRP: plaatjesrijk plasma kan als zalf worden aangebracht of worden ingespoten. PRP zorgt voor herstel van de weefsels, dit met versoepeling en afname in pijn.

Lichen Sclerosus