Prostaat Onderzoek bij Uroloog

Prostaat onderzoek

Prostaat onderzoek bij uroloog is belangrijk en kan plaatsvinden bij plasklachten, maar ook preventief ter uitsluiting van prostaatkanker. Dit is de meest frequente kanker bij mannen. Jaarlijks krijgen in België ongeveer 9.500 mannen de diagnose. Door een regelmatige prostaat controle kan de ziekte in een vroegtijdig stadium worden vastgesteld. In functie van de eigenschap van het gezwel kan worden gekozen voor een opvolging of een actieve behandeling.

Indien de ziekte agressiever is en dus actieve behandeling vergt, maar nog beperkt is tot de prostaat, kan de keuze worden gemaakt tussen heelkunde of bestraling. Deze keuze wordt mede bepaald door de leeftijd en de algemene toestand van de patiënt en de agressiviteit van het gezwel.

Prostaatkanker wordt geopereerd door Dr. Caroline Maes.

Het onderzoek

Het onderzoek is minder ingrijpend dan je misschien zou verwachten. Je mag op je zij gaan liggen en via rectaal onderzoek is snel duidelijk wat de status van je prostaat is.

Waarom prostaat onderzoek bij uroloog?

Een gemiddelde uroloog voert jaarlijks minimaal 2000 prostaat onderzoeken uit en voelt direct of er een verharding van het weefsel is. Daarbij beschikt de uroloog over apparatuur om een echo te kunnen maken. Voor de afspraak op de raadpleging is het praktisch om bloed te laten trekken bij de huisarts. Zo kan ook je PSA-waarde worden meegenomen in het onderzoek.

Regelmatige prostaat controle

Het is aan te raden om regelmatig een grondige prostaat controle uit te laten voeren.

Prostaat onderzoek bij Uroloog